Som rumener kjente jeg litt til kulturen i Skandinavia, men hadde aldri hatt personlig kontakt med noen fra denne delen av verden før de første norske frivillige kom for å jobbe hos ROLDA sine hjelpesentre.

Dette var øyeblikket da myten om at nordmenn er harde som stein sprakk. Først traff jeg en ung dame med et stort engasjement for dyr, modig og dedikert. Navnet hennes er Pia, og hennes betraktninger om mitt land vil alltid være i mine tanker. Hun ble spurt om hva som er forskjellen på Norge og Romania, og svarte at ‘Romania er som en reise tilbake i tiden!’

Kort tid etter at Pia dro hjem igjen, møtte jeg HildeGunn – et hyggelig menneske og en dyrevernaktivist i sitt eget land. HildeGunn ble ROLDA-støttespiller etter at hun meldte seg som frivillig hos oss og så hvordan vi jobbet.

Året etter (2010) tilbragte en liten gruppe veterinærstudenter tre uker hos oss for å hjelpe til med vårt gratis steriliseringsprogram, og de hjalp også til ved våre to hjelpesentre – med å sosialisere hunder og ta bilder av hundene slik at de kunne annonseres for adopsjon i Norge.

Veterinærstudentene dro hjem til Norge med mange sterke inntrykk de aldri vil glemme. Inngjerdede hunder som ba om en klem, om å bli sett. Flotte, adopterbare hunder ‘glemt’ av et likegyldig og uvitende samfunn.De frivillige hjelperne kjente til en annen gruppe fra Ungarn som adopterer hunder til Norge. De spredte informasjon om det enorme gatehundproblemet, om hundenes desperate behov og om mangelen på mennesker villige til å hjelpe disse hundene.

Noen nordmenn laget en Facebook-gruppe for å hjelpe disse hundene til å finne et nytt liv, en ny familie.

Fra våren 2010 og til slutten av 2011 har over 100 hunder blitt adoptert bort til nye, trygge hjem i Norge. 2 hunder hadde atferdsproblemer – de kunne ikke like raskt tilpasse seg nye omgivelser og et nytt liv. I løpet av denne perioden har ikke en eneste ROLDA hund hatt med seg sykdommer som kan smitte til andre hunder eller til mennesker.

1. Januar 2012 ba EU Norge om å avvikle karantenekravene som hadde vært gjeldende for alle hunder importer fra Romania. Jeg mistenker sterkt at det var i etterkant av dette at adopsjonene av rumenske hunder til Norge ble satt i fare av at uansvarlige mennesker begynte å sende syke, svakelige hunder til landet.

Karantene-reglene satte minimumskrav til hundenes helse og ROLDA var den eneste ideelle organisasjonen som kunne tilby brukbar oppstalling av hunder i 120 dager etter rabiesvaksinering, profesjonell omsorg og kvalitetsfôr. Det er ikke mange kenneler i Romania hvor en hund kan overleve 120 dager uten å bli drept av andre hunder, dø av sult, sykdommer osv.

Vi ble bekymret det øyeblikket karantenekravene ble opphevet, fordi vår oppvekst i Romania og vår kjennskap til rumensk mentalitet gav oss en anelse av hva som kom til å skje…og vår frykt viste seg dessverre å være begrunnet. Enkeltindivider og navnløse veldedige grupper dukket opp fra intet og begynte å ‘redde’ hunder fra skitne, helsefarlige kenneler og sende dem til Norge basert på lettvinte veterinærattester enhver dyrlege kunne skrive ut etter forespørsel.

I starten lød klagene fra tollvesenet ved Oslo Lufthavn på at hundene fra Romania ‘luktet vondt’ og hadde lopper. Flere tilfeldige hundetransporter  førte til flere tilfeller av skitne hunder med parasitter og skabb, ‘steriliserte’ hunder som allikevel fikk valper etter at de var kommet til Norge.

Det ble en slags trend i Norge å ønske og adoptere en hund reddet fra livet på gaten i Romania, og dette var en trend som kunne gi mange hunder en fantastisk sjanse til å få et nytt, godt hjem. Men rumenerne så andre muligheter. Uansvarlige individer som sendte syke hunder til Norge, var de første til å gå under jorden når norske myndigheter startet sin etterforskning som ble sterkt negativt presentert i media med et tydelig mål om å fraråde flere adopsjoner fra Romania.

Noen rumenere fortsatte å legge ut for adopsjon hunder fra dårlige kenneler med ukjent medisinsk bakgrunn, og tok imot penger for oppstalling, klargjøring for eksport og transportkostnader m.m.

Inntjeningen til disse små foretakene gikk mot slutten når antallet hunder som var bærere av smittsomme sykdommer økte drastisk. I perioden når ROLDA var den eneste organisasjonen som var i stand til å følge karantene-regelverket og over hundre hunder ble sendt til Norge, skrev en besøkende journalist en positiv artikkel om erfaringene hun og hennes kollega hadde gjort seg hos oss.

Journalistene som kom på besøk til ROLDA (og andre steder i Romania) ett år senere og etter at karantenekravet var opphevet, skrev fremdeles ikke noe negativt om oss. Men i etterkant av deres besøk, ble det publisert et stort antall artikler i media som la press på norske dyreelskere og advarte mot å adoptere fra Romania.

Nordmenn som søkte opplysninger om hundeadopsjon, ble forhindret fra å få kjennskap til at de kunne adoptere fra trygge organisasjoner, hvor veterinærmyndighetene kontrollerer virksomheten og kan garantere for helsetilstanden til hundene. Norske medier ga et ensidig inntrykk av at all adopsjon fra Romania var utilrådelig.

Flere og flere representanter fra forskjellige norske institusjoner uttalte offentlig at nordmenn burde hjelpe gatehundene i sine egne hjemland istedenfor å adoptere dem til Norge.

Om du ønsker å hjelpe hundene hos ROLDA, er prosjektene våre som har aller størst behov for støtte disse:

– Bygge løpegårder slik at hundene kan få daglig mosjon.

– Åpne et naturlig reservat hvor uadopterbare hunder kan leve i frihet, med veterinærtilsyn og fôring

Disse to prosjektene skal gi livskvalitet til de hundene som forblir offer for et likegyldig samfunn.

 

Det er ennå en ting du kan gjøre, om du leter etter en firbent venn. Adopter!

Ta en titt på denne nettsiden, som kontinuerlig oppdateres.

Hunder i alle farger og fasonger, små og store, venter på at du skal se dem! De drømmer alle om å bli utvalgt – om du finner noen du liker, så spør oss om flere detaljer!

Etter å ha adoptert bort over 130 hunder til norske familier, har vi opparbeidet oss et godt rykte. Vi har hatt et enkelt tilfelle hvor stingene etter en sterilisering ikke var helt fjernet, vi har hatt et enkelt tilfelle hvor en hund var syk, men ikke smittefarlig.

De over 100 norske familiene som har adoptert fra ROLDA (og ikke fra Romania for øvrig, ettersom vi ikke er ansvarlige for andres feil), kan bevitne vår profesjonalitet.

Men hva har skjedd etter at norske medier begynte å snakke negativt (og til tider overreagerte) rumenske adopsjoner?

Vårt norske team hadde tett kontakt med de forskjellige institusjonene som skulle avklare og gi råd i forhold til hvilke prøver som skulle tas av hunder klare for å sendes til adopsjon i Norge.

 

Mens størsteparten av de uansvarlige individene fra Romania som var ansvarlige for dette rotet forsvant fra markedet eller fortsatte å tigge etter penger som om ingenting var hendt, gjorde ROLDA en enorm innsats for å bli registrert i TRACES – et sporingssystem godkjent av norske myndigheter som gjør det mulig for oss og fortsatt sende hunder for adopsjon i Norge trygt og lovlig.

Vi har kommet til enighet med norske myndigheter i forhold til en rekke prøver som tas av hver hund som er klar til å reise til Norge. Vi har til og med gått med på å gjenta en del av testene for å forsikre oss om at vi ikke får falske positive eller negative prøvesvar.

Selv om den negative mediedekningen ga store følger for antallet hunder som har blitt adoptert i Norge, håper vi at nordmennene vil se dette som en lærdom for oss alle. For oss er dette tiden for å høyne standarden for å tilfredsstille kravene som stilles fra bekymrede norske myndigheter, som tross alt eksisterer for å ivareta det norske folks sikkerhet.

For nordmenn er det viktig å kunne stole på at ROLDA oppfyller alle (gamle og nye) krav som stilles for å adoptere bort friske, sosialiserte, firbente følgesvenner som tilfeldigvis har en fortid som gatehunder, og som har blitt reddet fra gaten av et EU-godkjent hjelpesenter med jevnlig tilsyn fra nasjonale veterinærmyndigheter.

I dette øyeblikket – om du kunne besøkt oss – ville du møte et stort antall hunder som ville blitt adoptert bort i et land med bedre utdanning, sterkere økonomi eller høyere levestandard. I Romania blir disse hundene ‘straffet’ ved å holdes innesperret døgnet rundt. Takket være mennesker som deg, kan vi fremdeles tilby dem skikkelig mat – slik at de ikke sulter.

Noen ganger sloss de fordi de kjeder seg, de føler seg uønsket, avvist av et samfunn som ikke vil ha dem, men som heller aldri har gjort noe for å hindre dem i å formere seg fritt. Som brutalt og vilkårlig dreper mange av dem. Og selv om noen rumenere skammer seg over at gatehunder finnes i så store antall og på alle gatehjørner i våre byer, tror jeg fremdeles at vi kan gjøre noe med problemet.

 

Når vi har økonomi til det, organiserer vi steriliseringskampanjer. Den neste holdes i landsbyen Smardan i Februar. Hver sterilisering koster oss $20. Om vi hadde flere sponsorer, kunne vi foretatt flere steriliseringer..

Sterilisering reduserer antallet hjemløse hunder som vandrer gatelangs og utsettes for alle slags farer, men hva kan vi gjøre med hundene som allerede er født? Som blir påkjørt, forgiftet, innesperret på livstid? Jeg har en sterk tro på at kenneler som ikke har adopsjonsprogram er konsentrasjonsleire som bør stenges umiddelbart. Mange av disse stedene er skitne rønner som drives av mennesker som ikke bryr seg, og som utnytter de gode hjertene og empatien til mennesker som gir penger for å hjelpe.

Adopter en hund (som kanskje har blitt reddet fra et liv på gaten, eller som en gang hadde en familie som ikke hadde råd til å ha han lenger). Om du leter etter en firbent venn, hvorfor bruke tusenvis av kroner på å kjøpe en rasehund? En veldrevet hjelpeorganisasjon som ROLDA, tilbyr samme garantier (og flere medisinske tester) for at våre hunder er like friske og sunne som hunder kjøpt fra en oppdretter.

I tillegg til at du betaler mindre for å adoptere en hund enn du ville gjort for en rasehund, redder du et liv – og det er ubetalelig! Gi litt av din tid, litt av din tillit og kjærlighet til en hund som aldri har hatt noe. Gi en brødbit eller et teppe å varme seg på – dette er også uvurderlig. Om du våger å gjøre dette, vil du kanskje oppleve noe helt nytt som er verdt prisen og vel så det!

 

Har du allerede positive opplevelser etter å ha adoptert fra ROLDA?

Del dem, slik at andre kan forstå at det ikke alltid er noe negativt forbundet med å adoptere en gatehund! For om det var tilfelle, ville det ikke vært så mange mennesker fra Nederland, Tyskland, Danmark og Sverige som er villige til å gi et nytt hjem til en hjemløs hund!

 

Astrid adopterte en eldre hannhund – Hunky, og en tispe – Creamy – med hudproblemer.

Hunky i 2013

Hun kjente godt til hundenes tilstand når hun spurte oss hvem av våre to hunder som aller mest trengte hennes hjelp.

Disse hundene har bodd hos Astrid i ett helt år nå, og de har ikke stelt i stand noen problemer, har ikke hatt med seg sykdom eller satt noen i fare. Astrid er stolt over å ta med seg sine to loddne engler overalt hvor hun ferdes. Om hun ikke hadde gitt Hunky denne sjansen, hvem ville da ha sørget for at hans siste år skulle bli fulle av smil og glede? Og hva har disse hundene tilført Astrid sitt liv? Verdifulle kvelder omgitt av varme, trygge hundekropper. Morgener når hun våkner til hundesmil – klare for frokost, for turer, for lek – for å gi henne lykkelige hundekyss i ansiktet.

Disse to hundene har takket være Astrid fått en sjanse til å oppleve hva et godt og trygt liv virkelig betyr. Hun torde å ta sjansen på å hjelpe noen som har hatt mindre hell enn henne selv i livet. Og mange nordmenn deler Astrids erfaringer.

Det finnes erfaringer i livet man ikke kan lære av andre – noen ting må man oppleve selv.

 

Snart lanserer vi en ny nettside laget av vår venn Forin. Han jobber med å gruppere og lage oversikter over alle hundene som trenger en sponsor. Om du ikke har mulighet til å adoptere en hund fysisk, ber vi deg vurdere å fjernadoptere.

 

Inntil denne fjernadopsjonssiden er klar, kan du fjernadoptere en hund på denne måten:

 

1. Besøk denne nettside

2. Velg en av hundene

3. Betal via PayPal på denne siden!

Ikke glem å oppgi navnet på hunden du ønsker å fjernadoptere!

 

Å bruke litt av livet sitt på å gjøre noe godt for andre, er viktig og givende. Å redde et liv er en enestående opplevelse.

 

[tab][/fusion_old_tab]