Selv om du kanskje aldri selv har eid en hund, vet du sikkert at hunder trenger mat og jevnlig veterinærtilsyn for å holde seg friske og sunne. Du har sett hunder løpe fritt i parker under eiernes oppsyn. I Romania løper også gatehundene fritt, de jager (ofte fordi de jakter for å overleve eller krangler om territorier med andre hunder) eller løper i et forsøk på å holde seg unna fare.Om du noen gang har besøkt et hjelpesenter, har du en viss ide om hva et liv i fengsel betyr. Men om du har besøkt et hjelpesenter i Romania, Hellas eller Bulgaria, er jeg sikker på at det ikke er en opplevelse du vil glemme med det første. Med tanke på hvilke inntrykk disse skitne, overfylte ‘normale’ hjelpesentene i sør- og øst-europa gjør på besøkende – prøv å tenke deg at du er en hund som lever midt i dette – dag etter dag.Adferden til en hund kan endres dramatisk i løpet av et langt opphold i en kennel. Det viser studier gjort av hunder som er oppstallet i moderne hjelpesentre i USA – sentre der millioninvesteringer tydelig kan sees i form av størrelse, oppbyggning, ventilasjon og støykontroll, men som likevel ikke klarer å oppfylle hundenes grunnleggende behov.

For å være lykkelig, må en hund føle seg som en hund og behandles som en hund av menneskene rundt seg.

ROLDA har ingen hjelpesentre av millionverdi, men ett av våre sentre ble kåret til det beste i øst-europa i 2004 og det beste i Romania i 2010 og 2013.
Begge våre hjelpesentre er bygget med tanke på det rumenske klimaet, bygget for trygt å kunne huse hunder som nylig er blitt reddet, hunder som krever langtidspleie/rehabilitering og hunder som venter på å adopteres av sin nye familie.

Ved det store hjelpesenteret bor det maks 5 voksne hunder i hver av de 18 m2 store kennelene. Kennelene har et innendørs område som er isolert og brannsikret hvor hundene kan søke ly i dårlig vær, og et utendørsområde hvor hundene kan nyte solen.
For å øke hundenes trivsel så lenge de er i vår varetekt, planlegger vi å bygge individuelle løpegårder i tilknytning til hver kennel. Hundene vil da ha tilgang til løpegården direkte fra sitt innendørsområde, via en hundedør som kan lukkes manuelt ved behov (f.eks. ved snøstorm).

Det er ikke lenge siden vi hverken hadde ledig tomt hvor løpegårdene kunne bygges, eller penger til å starte dette prosjektet. Men takket være givere fra Norge og USA er dette prosjektet nå klart til å iverksettes!

Ved utgangen av 2013 kjøpte vi et landområdet nære hjelpesenteret hvor løpegårdene nå skal bygges!

Maria gav oss denne julen penger til den første løpegården. Hver løpegård koster 600 Euro, og inntil 5 store, voksne hunder eller flere små hunder vil få glede av denne investeringen. Vi trenger 120 løpegårder for våre 120 individuelle kenneler. Hundene våre rekker ikke feire jul 120 ganger, og det gjør vel heller ikke du eller jeg. Men det er heldigvis i vår makt å utgjøre en stor forandring for hundrevis av trengende hunder i løpet av vårt liv allikevel. Har du mulighet til å donere penger til byggingen av løpegårder, eller kanskje til og med å sponse en hel løpegård?

Running spaces

Hvorfor hjelpe oss med å realisere løpegårdene?

  • Du trenger ikke å være en hundeekspert for å forstå at hunder trenger daglig trim. Hunder kjeder seg, blir irriterte og triste, stressnivået øker om de må tilbringe dager og netter i den samme kennelen. For hunder spiller det liten rolle om kennelen så er laget av rent gull, så lenge deres minimumskrav til trivsel ikke kan tilfredsstilles.
  • Selv ikke god omsorg eller hundemat av beste kvalitet kan ikke erstatte en hunds primære, naturlige behov for bevegelse, for å løpe og for å leke.
  • Når de løper fritt, kan hundene være sosiale og bruke opp overskuddsenergi slik at de ikke ender opp med å sloss med de andre hundene de deler kennel med. Etter en dag utendørs er hundene mindre tilbøyelige til å tygge på sengene sine, til å ødelegge kennelveggene eller gjerdet. Dette minsker risikoen for skader og behovet for penger til reparasjoner.

 

Totalpris på prosjektet: 114 000 EUR

 

Vær så snill å støtt dette prosjektet hvis:

♥ Du har sett hvor lykkelig din egen hund er etter en løpetur i parken eller i skogen– da forstår du hvilken glede din gave vil gi disse hundene – som ikke har noen andre til å ta seg av dem enn oss – hver eneste dag.

♥ Du forstår viktigheten av dette prosjektet som vil bedre kvaliteten på den omsorgen våre hjelpesentre tilbyr hundrevis av forlatte hunder som endelig kan få en mulighet til et bedre liv.

♥ Du har sett bilder av talløse hunder stuet sammen i små, skitne rom i kenneler over hele sør-øst europa – og du har sett hvor annerledes hundene i ROLDA sine rene, moderne kenneler har det.

Alle sponsorer og givere vil bli anerkjent ved navn. Om en enkeltgiver ønsker å sponse en hel løpegård, vil denne bli navngitt etter giverens ønske – for eksempel til minne om en elsket hund. Vår takk kommer fra hjertet, men den virkelige belønningen vil være de glade ansiktene, smilene og havet av logrende haler denne kampanjen resulterer i!

De vanligste adferdsproblemene hos hunder som tilbringer lang tid ved et hjelpesenter, er problemer som følge av at hunden føler seg mistilpass (støy, trengsel)
Et annet vanlig problem hos forlatte under, er separasjonsangst – hunden er redd for at den nye eieren vil forlate han igjen (om eier kommer hjem senere enn vanlig eller til og med om hunden etterlates alene kun en kort stund).

Denne redselen resulterer ofte i destruktiv adferd. Noen hunder (spesielt de som lever alene over lengre tid som hjemløse), er overbeskyttende i forhold til mat eller eiendeler overfor andre husdyr eller menneskelige familiemedlemmer.

Hva er så konklusjonen

? Du kan sannsynligvis ikke finne en ‘perfekt hund’ å adoptere fra et hjelpesenter, fordi disse hundene har opplevd alvorlige traumer, de er følsomme, de er ikke utstoppede lekedyr. En hunds fortid formes blandt annet av våre feilgrep og av måten vi har behandlet den på. Enhver hund har en utemmet side som plutselig kan komme til syne (noenganger overraskende), men som for det meste er godt skjult. I hundens evolusjonære historie, har mennesket tross alt hatt – og har fremdeles – en fremtredende rolle.

Om hunden fikk velge, ville den aller helst løpe fritt rundt deg, snuse og få bli skikkelig møkkete dag etter dag, hele livet – heller enn en matskål av gull, et halsbånd med Swarovski-krystaller eller en Louis Vuitton bæreveske.

Våre travle liv gjør at vi ofte bare har begrenset tid å tilbringe med hundene våre. Dette er prisen både hunder og mennesker som deler et moderne hjem ofte betaler. Men studier viser tydelig hvilke fordeler det å ha en hund i livet gir både vår mentale og psykiske helse.

Å adoptere den rette hunden kan til og med hjelpe deg med å gå ned i vekt på en naturlig, hyggelig og sunn måte.

Ta en tur innom ditt lokale hjelpesenter og adopter en hund som venter – dag og natt – på at noen skal stoppe opp og peke han ut som den heldige vinneren av et virkelig liv!

Eller besøk www.sponsoradog.ro, så kanskje du kan finne en venn for livet blandt de 600 hundene fra våre hjelpesentre.

_______________________________________________

BANKKONTODETALJER:

Kontonavn: ROLDA
Kontonummer: 6219.13.48082
Norge

 

[tab][/fusion_old_tab]