banner_museum_2

Besøk Hunde Museum

For kun 5 USD kan du kjøpe en virtuell inngangsbillett til museet. Du vil deretter få tilsendt en lenke direkte til din e-post som gir deg tilgang til alle museets avdelinger og mulighet til å oppdage mange fantastiske og hunderelaterte ting samlet inn fra alle verdenshjørner

Å besøke et museum gir en følelse av å ha funnet en glemt skatt som, takket være inspirerte menneskers innsats, har blitt reddet fra å forsvinne eller bli ødelagt. Mange av disse velgjørerne forblir ofte anonyme.

I byen Galati bor det rundt 300 000 mennesker og over 10 000 gatehunder. Museer som Naturhistorisk museum, Historisk Museum eller Kunstmuseet minner oss om spesielle mennesker som har vært en del av vårt samfunn. Storslagne gamle bygninger videreformidler fragmenter av arven fra disse menneskene til nysgjerrige besøkende.

Fra vi er ganske unge, har vi minner. En ting eller en dukke, en morsom tegning bevart mellom sidene i en gammel bok vi har tatt vare på siden barndommen vekker minnene til live igjen. Etter som tiden går, blir disse tingene mer og mer verdifulle for oss. Enkle gjenstander fra mennesker vi er glade i eller bare et plutselig minne som kommer til overflaten og gjenoppliver et trist eller lykkelig øyeblikk – de finnes der alle sammen, bakerst i tankene våre som utstillingene i et museum.
I århundrer har hunden og mennesket delt et helt spesielt bånd. Dette vises i antikke gjenstander som stammer fra tusenvis av år tilbake, funnet i alle verdenshjørner. I vår moderne tid er hunden storindustri. Men i ren motsetning til de bortskjemte hundene i siviliserte land, lider andre hunder i land som Romana, Hellas, Tyrkia, Bulgaria, India m.m.

Foruten de vanlige definisjonene, er en hund en spesiell og lojal venn, et familiemedlem, en samfunnshelt eller noens reddende engel. I nyhetene hører vi om hunder som redder livet til barn eller eldre, det lages filmer med hunder i hovedrollene, tegneserier og bøker skrives om berømte hunder. Hunder brukes som hjelpere av mennesker med handicap – slik som blindehunder.

Hvem vet hvor mange liv hundene har reddet opp gjennom historien?
Hvordan kan man beskrive en vanlig hund? Hver hund har den spesielle gaven å kunne få deg til å smile når ingen andre kan det. Hver hund kan gjøre klovnestreker som gjør at du kan tilgi han hva som helst. En hund forstår og respekterer våre følelser bedre enn de aller fleste. Hvis du noen gang har hatt en hund, finnes det alltid en egen plass i hjertet ditt for dem – en plass med mange minner.
Alt som kan sies, skrives eller tenkes om hunden er antagelig allerede gjort. Men hvorfor kan vi ikke gi hunden den plassen han fortjener i vårt (menneske) samfunn?
Det var slik min ide om et Hundemuseum startet. Jeg lette og fant flere hundemuseer i USA og antagelig også i Europa, men selvfølgelig ingen i Romania.

I løpet av de siste 20 årene har Romania bevist at de er et land som ignorerer sine egne verdier. Vi har ikke mange mennesker som vi kan være stolte av, men likevel finner vi alltid en måte å ødelegge for de få vi har, og til slutt glemmer vi dem. Hvilke forventninger kan vi ha til at hunder skal bli verdsatt og respektert i et slikt samfunn?
Rumenere trenger sårt å lære å respektere livet i alle dets former, å respektere miljøet ut ifra sin egen samvittighet heller enn i redsel for å bli bøtelagt av politiet. Årene går og nye generasjoner vil fødes inntil barna en dag ikke lenger vil mishandle dyr i påsyn av en likegyldig mor, inntil en dag da de rike ikke lenger vil måle sine verdier i antall pelskåper de eier eller antall ville dyr drept på eksklusive jaktsafarier. Mange år vil gå før Rumenere forstår at en hunds snute ikke skal svis for å forebygge sykdom, men at hunden heller må vaksineres. Eller at en fastlenket og sultende hund ikke beskytter eiendommen bedre enn en velfødd og ivaretatt en.

Før eller siden vil menneskene lære viktigheten av regelmessig veterinæroppfølging, vaksinasjon og sterilisering av hunder og katter (spesielt hjemløse). Jeg er overbevist om at flere og flere mennesker vil slutte å mishandle dyr det øyeblikket de forstår at det de gjør er galt. Selvfølgelig vil det alltid finnes unntak som psykologiske tilfeller, men et velutdannet samfunn vil vite hvordan de skal håndtere disse sakene.
Et Hundemuseum er et sted hvor våre besøkende kan utforske hundens rolle opp igjennom historien og frem til i dag. Utstillingsgjenstandene er donert fra alle verdenshjørner av private samlere, dyreelskere og antikvitetsbutikker. Bak hver gjenstand finnes det minst en historie – hva fikk noen til å lage gjenstanden, hva fikk en annen til å kjøpe den, ta vare på den, selge eller bevare den? Bli med oss på en luftetur tilbake i tid og gjenopplev hver gjenstands historie!