
Hvordan bruker ROLDA sine arvede midler?
Alle gaver vi mottar er like kjærkomne, og vi er takknemlige for alle gaver, store som små. Vårt regnskapet blir hvert år kontrollert av Brønnøysundregistrene.

Hvordan finner jeg en jurist/advokat som kan hjelpe meg?

Hvem er arvinger etter loven?

Hvilke formelle krav stilles til et testamente?

Hvem arver verdiene etter meg hvis jeg ikke skriver et testamente?

Hvorfor er det satt en aldersgrense for å adoptere en hund fra deres hjelpesentre?

Er gatehunder farlige for/vennlige mot katter (eller andre små kjæledyr)?

Hva er adopsjonsprosessen?
Det er ikke tollavgift på hund innført til Norge.
Ved KOMMERSIELL IMPORT kan hunden reise med ledsager eller den kan reise alene i lasterommet, cargo.
ROLDA er godkjent for kommersiell eksport og er registrert i TRACES, EU-systemet som omfatter eksport og import av blant annet levende dyr. Ved kommersiell import er det strengere krav til å dokumentere hunden helsestatus, og organisasjonen må blant annet være underlagt kontroll av rumenske veterinærmyndigheter. Med hunden følger veterinær sertifikat i tillegg til EU-pass.
Ca NOK 4.000-5.000,- for hund som reiser alene i lasterommet. I tillegg må du ved kommersiell import betale 25% mva av hundens verdi, som da omfatter reisekostnad og adopsjonsavgift, reisebur, samt kostnad for blodprøver og titertest etter rabiesvaksine.
KOMMERSIELL IMPORT OG LEDSAGER
Det er en fordel hvis en person henter sin egen og andres hund.Da kan reisekostnader og opphold deles av de som adopterer. Man slipper kostnad for hund alene i lasterom, og betaler kun for hundens reise med ledsager, pris er avhengig av flyselskap, men ca kr 550,- - 1.100,- Med ledsager må man også betale 25% mva av hundens verdi, som forklart i punktet over.
KOSTNADER NÅR DU ADOPTERER, GJELDER FOR ALLE 3 ALTERNATIV,
Obligatorisk og i henhold til dagens importkrav er; EU pass for hund, chip, rabiesvaksine og behandling mot revens dvergbendelorm. ROLDA sender ikke hunder til Norge uten at hundene er testet for en rekke sykdommer, avføringsprøver, grunnvaksine mot valpesyke, parvovirus, hepatitt, parainfluenza, rabies, leptospirose, og parasittbehandling mot flått, lus og lopper. Dette er ikke importkrav, men ROLDA følger anbefalte råd fra veterinærmyndighetene. Ovennevnte inngår i adopsjonsavgiften. Godkjent reisebur og reisekostnader kommer i tillegg.
Man kan donere til Roldas "helseprosjekt" som sikrer hundenes helse ved stikkprøver ifm vaksinasjon og sykdommer overført fra flått og mygg.
I tillegg anbefaler Veterinærinstituttet å sende inn en blodprøve for måling av antistoffer etter rabiesvaksine, dette koster 45 euro, ca kr 450,- pluss transportkostnad til Bukarest.

Sjekker GFR aktivitetene som støttes i Romania?
Alle våre og andre lands (Sverige, Finland, Nederland, Belgia, Sveits og UK) frivilliges besøk er filmet og fotografert gjennom årene. De som ser på bildene og filmene kan se at hundene har det bra, samt se framgangen i moderniseringen av Roldas to hjelpesentre. Bilder og filmer fra våre besøk ligger her på siden. Vi kunne selvsagt tatt bilder av nyankomne hunder som ikke ser bra ut og påstått at det er slik hundene ser ut hos ROLDA, men bare dem som vil skade ROLDA og hundene der ville jo gjøre det!

Hvordan kan jeg få innsyn i GFR sine økonomiske rapporter?
Vi sender inn regnskap til Brønnøysund hvert år via Altinn. Som mottaker av midler fra Grasroten er vi sjekket og godkjent av Lotteritilsynet, som har ansvaret for tilsynet med ordningen.
Rolda i Romania – organisasjonsnummer 18416340 – sender inn lovpålagt regnskap hvert år. Informasjon er tilgjengelig på Roldas sider og på nettet hos myndighetenes Ministry of Public Finance: http://www.mfinante.gov.ro/pjuridice.html?pagina=domenii
Du kan finne vår Rumenske avdelings regnskaper på denne siden https://rolda.org/financial-info-rolda/

Hvorfor promoterer ROLDA adopsjon av hunder til andre land?
Når en hund blir trygt adoptert bort til et annet land, har vi en ledig pass ved våre sentre som gjør at vi kan redde en ny hund. Ellers blir våre kenneler fort overfylte, og det strider ikke bare mot våre retningslinjer men er heller ikke riktig i forhold til hundenes helse – det fører bare til ekstra stress for dem.

Hvorfor er det så mange hjemløse dyr i Romania?
De første store gruppene med hjemløse dyr oppsto på 80-tallet under kommunistregimet (Ceausescus diktatur) – da byene ble industrialisert og mennesker ble tvunget til å flytte fra landsbyene til små leiligheter. Disse menneskene etterlot seg sine eiendommer – hus med en liten hage, voktet av minst en hund. Som et resultat av dette, ble tusenvis av hunder forlatt. I løpet av 80-tallet ble populasjonen av hjemløse hunder dårlig håndtert via brutale metoder; gasskamre, elektrosjokk, hunder som ble kokt og flådd for industrielt bruk. I begynnelsen av 90-tallet, etter kommunismens fall, var ikke det økte antallet hjemløse dyr noe prioritert satsningsområde for politikerne, annet enn i løpet av valgkampen.

Hva er sannheten bak kampanjene mot innføring av utenlandske hjemløse hunder til Norge?
Hvorfor lyver fagpersoner om gatehunder? https://www.facebook.com/notes/gatehunder-fra-romania/hvorfor-lyver-fagpersoner-om-gatehunder/984207808356721
Når metodene kommer i veien for sannheten: https://www.facebook.com/notes/gatehunder-fra-romania/n%C3%A5r-metodene-kommer-i-veien-for-sannheten/985765041534331

Hva om pengedonasjonene dere får overskrider deres mål for innsamlingen?

Hvordan kan jeg hjelpe ROLDA GFR via Grasrotandelen?
Ved spill hos Norsk Tipping vil inntil 7 prosent* av spillinnsatsen gå direkte til din grasrotmottaker, og best av alt, hverken innsats, premie eller vinnersjanse reduseres. Grasrotandelen gjelder for alle Norsk Tippings spill, bortsett fra Flax, Extra og Belago.
Gjennom å være grasrotgiver er du med på å oppfylle små og store drømmer for din grasrotmottaker.
Du kan bli grasrotgiver på en av følgende måter:
- Hos kommisjonær
- Mobilspill
- Norsk tipping sine nettsider https://www.norsk-tipping.no/
* For Multix og Instaspill gjelder annen beregning

Er ROLDA GFR en registrert organisasjon i Norge?

Hvordan kan jeg gi en gave til ROLDA i mitt testamente?
Vi heter: ROLDA GATEHUNDER FRA ROMANIA - OSLO OG OMEGN
Organisasjonsnummer 998 398 495

Arveloven
Dette er kort det loven beskriver:
- Gjenlevende ektefelle arver ¼ av boet hvis avdøde etterlot seg barn eller barnebarn - minimum 4G (grunnbeløpet i Folketrygden)
- Dersom avdøde ikke hadde barn eller barnebarn arver ektefelle ½ av boet (minimum 6G) . Resten går til foreldre og søsken.
- Dersom avdøde ikke hadde barn, barnebarn, foreldre eller søsken, arver ektefelle alt.
- Hvis ektefellens arverett skal begrenses, må testamentet gjøres kjent for ektefellen før den som testamenterer dør.
- Barn arver normalt 2/3 av boet etter hver av sine foreldre- den såkalte pliktdelen.
- Pliktdelen kan begrenses oppad til kr 1.000.000 for livsarvinger og kr 200.000 for fjernere slektninger hvis det skrives et testamente.
- Dersom avdøde ikke har gjenlevende ektefelle, barn, foreldre eller søsken (eller besteforeldre og deres livsarvinger) arver Staten alt.
Det som ikke kommer inn under pliktdelsarv til barn og/eller ekstefelle kan du fritt testamentere til den/de du ønsker – mao alt utover kr 1 mill.. Se arvelovens bestemmelser her LOV 1972-03-03 nr 05: Lov om arv m.m.

Hva kan bestemmes i et testamente?
Det er nettoformuen som arves. Det betyr at krav fra eventuelle kreditorer først må dekkes av boet eller ved at arvingene overtar kravene. Ingen har krav på arv før arvelater er død og etterlater seg en nettoformue. I et testamente kan du bestemme hva personer eller andre skal arve. Det kan være et bestemt beløp, en bestemt gjenstand, en andel av din formue eller den resterende del av din formue når pliktarv og annen arv er betalt.

Hva er egentlig et testamente?
Dersom du ønsker å fordele formuen på en annen måte enn det loven bestemmer (som er slektninger eller staten) må det skrives et testamente.

Hvordan vet dere at dyr som adopteres ender opp i trygge hender?
Vi vurderer så godt som mulig hver eneste hunds atferd og vi forsikrer oss om at adoptivforeldrene har erfaring med tidligere hjemløse hunder. Etter at man søkt om adopsjon, må alle potensielle adoptivfamilier ta imot et obligatorisk hjemmebesøk. Alle parter signerer en adopsjonskontrakt. Etter at hunden har ankommet, holder adoptivfamilien tett kontakt med våre dedikerte representanter fra ROLDAs internasjonale avdelinger. Disse representantene møter ofte våre hunder og deres nye familier via forskjellige arangementer vi organiserer.

Hvordan stiller ROLDA seg når det kommer til avlivning?

Er gatehunder farlige for/vennlige mot barn?

Hvordan vet jeg at min donasjon blir brukt til det den var ment for?

Kan min gave trekkes fra på skatten?

Hvordan kan jeg verifisere at ROLDA er en legitim organisasjon?
Regnskapsnæringen i Romania er ekstern, noe som betyr at vi jobber med en uavhengig institusjon eller regnskapsførere som tar seg av bokføringen vår hvert år.
Mange mennesker fra hele verden (inklusive representanter for selskaper, media og diplomatiske delegasjoner) har skrevet attester etter å ha besøkt våre hjelpesentre.

Hvordan for situasjonen med hjemløse dyr i Romania nå?
Den eneste positive endringen er loven som ble vedtatt i 2013, og som har gjort det obligatorisk at alle hunder som eies av noen blir sterilisert, mikrochippet og at mikrochippen registreres i den nasjonale databasen – RECS.
Antallet gatehunder i Romania er ekstremt høyt – anslagsvis 2,5 millioner. De fattigste områdene (nord og sør-øst i landet) har det høyeste antallet hjemløse hunder.
Etter at ROLDA etablerte det første moderne private hjelpesenteret i Romania, er det oppløftende å se at andre – hovedsakelig utenlandske – mennesker hjelper Rumenske dyr, de følger vårt eksempel og har bygget noen flere sentre av høy kvalitet for å ta seg av hjemløse dyr i andre lokalsamfunn rundt i landet.
Så lenge fattigdom, manglende kunnskaper og korrupsjon eksisterer, er det vanskelig å kontrollere overbefolkningen av hjemløse dyr på en effektiv og human måte på nasjonalt nivå.

Hvorfor hjelpe dyr i Romania?

Hva skjer med min fjernadopsjon om hunden jeg velger blir adoptert?

Foruten å gi pengegaver, finnes det andre måter jeg kan hjelpe på?

Hvordan kan jeg hjelpe ROLDA GFR?
I Norge kan du også sende en gave via SMS – send ”ROLDA 100” (og ”ROLDA 200”, ”ROLDA 500”...) til 26 128, eller via direkteoverføring i bank til vår bankkonto 6219.13.48082. Du kan fjernadoptere en av våre hunder https://sponsoradog.rolda.org/dogs-we-care-for/ (engelsk nettside), eller du kan hjelpe dem alle.
Du kan hjelpe oss med å planlegge fremtiden for ROLDA GFR ved å bli med i vårt Legacy Society https://legacy.rolda.org/norge
Ved spill hos Norsk Tipping vil inntil 7 prosent* av spillinnsatsen gå direkte til din grasrotmottaker, og best av alt, hverken innsats, premie eller vinnersjanse reduseres.* For Multix og Instaspill gjelder annen beregning.
Eller du kan kjøpe et sertifikat https://gatehunderfraromania.rolda.org/gavekort våre hunder eller for miljøet som vi kjemper for å beskytte. Og den beste gaven av dem alle – du kan adoptere en hund https://norway-test.rolda.org/adopterer-en-hund/
