Fra ensom overlevende til bundet fange.
Den triste sannheten om bundne hunder i Romania.
Født inn i mørket.

Forestill deg at du er en nyfødt valp. Din mor dør da hun gir deg og dine søsken livet. Hun var en ignorert løshund, som brukte sin siste energi på å bringe deg og dine søsken til verden. Hun valgte ett tomt overvannsrør ved en øde vei som ditt fødested, fordi det var tryggere enn den kaotiske byen.

Du og dine søsken ligger tett inntil mamma, for å holde varmen. Dere venter tålmodig på at hun skal våkne, og gi dere varm, livgivende melk. Tiden går uten at hun våkner. Hun reagerer ikke på deres desperate bønn, eller heller på gråten deres. Én etter en sovner dine søsken inn, og etterlater deg på denne mørke, kvelende plassen. Du klemmer den inn mellom dem, og håper at søvnen også besøker deg snart.

Du våkner på ett rart sted. Det er lyst og varmt. Lysetgjør vondt i øynene dine. Familien din er borte, men det er en bolle med varm melk der. Du drikker til smerten i magen slipper taket. En fremmed mann kommer, og gir deg en bolle med mat. Han stryker deg på hodet, og oppmuntrer deg til å spise. Det lukter godt. Du spiser, men klarer ikke å nyte måltidet, fordi du hele tiden tenker på familien din.

Dagene går sakte, og savner de fortsatt, men du er takknemmelig fordi du ikke lenger er i mørket.

Du har vokst til en energisk hund, klar til å erobre cerden. Du sørger over familien din hver dag, men deres minne motiverer deg også til å omfavne livet.

En dag kommer en fremmed mann og plasserer noe kaldt rundt halsen din. Det føles ukomfortabelt, men du klager ikke, for han er snill mot deg. Så oppdager du at han har begrenset din frihet, og du begynner å tvile på hans intensjoner. Solen kommer fram, og begynner å brenne deg. Du vil inn i skyggen, men kan ikke nå den. Dubjeffer og bjeffer, men ingen kommer. Dufinner ett hull under vedskjulet og kryper ned i det. Det er lite og ukomfortabelt, men det beskytter deg. Over tid blir det mørke hulletditt tilfluktssted, en gjemmested fra en verden som har forrådt deg. Livet har mistet sin essens. For hver dag som går, føler du deg mer ensom og forlatt. Glemt. Mannen gir deg fortsatt mat og drikke, men han får deg til å føle deg tom. Du harsluttet å be om frihet, fordi det kun minner deg om din egen hjelpesløshet. Ett stort snøfall tvinger deg ut av ditt mørke hull, og inn i den iskalde vintervinden som truer hele din eksistens. Du finner en grunn flekk som snøen ikke har dekket ennå, og krøller deg sammen til en ball i ett håp om å holde varmen. Du husker den dagen du ble født, da du og dine søsken la dere tett inntil moren deres, og i ett øyeblikk ønsker du at de fortsatt var der sammen med deg, før du innser at alt er bedre enn dettebstedet. Og du håper de aldri kommer.

Hvorfor bundet?

Mange landsbyfolk i Romania har hund fordi de hjelper til å beskytte eiendommen deres, og varsler da uvedkommende prøver å komme seg inn på de. Eierene gir hunden mat og vann, men enkelte ser ikke på hunden som en del av familien – eller som ett kjæledyr – og de aom gjør det, har ikke råd til å gi hunden tilstrekkelig ly. Disse landsbyboerene er arbeidsløse og må livnære seg ved å selge det de klarer å dyrke. De lever i ekstrem fattigdom.

Ett sted å kalle hjemme.

Det er mer enn 1200 fattige familier innen en radius på 8 kilometer fra ROLDAs shelter i Galati. Disse familiene har ikke råd til å bygge ett hundehus til sin hund. Ett hundehus kan redde livet til 2 hunder, ved å gi de ly fra det ekstreme været. For enhver hund betyr ett hundehus øyeblikkelig trygghet og beskyttelse. Det er ett tilfluktssted, ett fristed, og ett sted å kalle hjemme.

ROLDAs Hundehusprosjekt.

ROLDA lanserer nå ett nytt prosjekt, hvor vi har som mål å levere 400 hundehus til fattige hundeeiere i omkringliggende landsbyer, innen utgangen av 2022. Det betyr at 800 hunder vil ha ett sted å søke tilflukt fra det ekstreme været. Ved å støtte ROLDAs hundehusprosjekt idag, gir du hunder i Romania ett sted å søke tilflukt ved ekstremt vær, noe som kan redde liv! I tillegg vil våre venner i Sveits (Association ROLDA Suisse) fram til 31. Desember 2021, gi 200,- pr.innkomne donasjon til prosjekt hundehus.

Hundehusene vi samler inn donasjoner til, er produsert i Italia, og kan huse 2 hunder. De er laget av trygt, giftfritt hardplast materiale, som tåler tygging og er skikkelig solid. Enhetene har både avløp og ventilasjonssystem. Hvert hundehus er isolert, så de beskytter hundene både i sommervarmen, og i vinterkulda. Ikke vent: hundene trenger din hjelp NÅ! Hjelp oss å levere ett hundehus idag, så vil våre venner i Sveits gi oss 200 ekstra kroner pr.donasjon!

Gi en gave