Valper lammet av flått.

Av og til sliter jeg med å forklare hvordan det føles å redde hunder. Spesielt gjelder dette valper…

Roldas rescue team og jeg fant dette søskenparet, bror og søster, kun få uker gamle nær en søppelfylling. Valpene skalv av frykt da vi nærmet oss dem, men de flyttet seg ikke av flekken. Først trodde vi de var så redde oss, at de ikke visste hva de skulle gjøre, men da vi kom nærmere , la vi merke til at de faktisk prøvde å komme seg unna, men at de ikke kunne fordi bakbena deres ikke lystret.

Vi undersøkte de nøye, mens vi forsøkte å stresse de så lite som overhode mulig, og vi fant ut at de var dekket av flått. Vi fryktet det værste: “tick paralysis” (flåttlammelse.)

 

Vår veterinær bekreftet at valpene led av tick paralysis, og da vi vet at dette kan være en fatal sykdom, ba vi alle intenst om at disse valpene skulle overleve.

Jeg prøverså hardt å ikke plage meg selv med de menrale bildene av lidelsene deres, men samtidig føler jeg meg på en måte inhumsn om jeg ikke gjør det… Jeg kan se de 2 stakkars sjelene som er de eneste overlevende fra sitt kull, og moren deres som døde da hun gav dem livet, som de fleste hjemløse hundemødre gjør…

Disse 2 forsvarsløse, hjemløse og nyfødte valpene må ha grått etter moren og søsknene sine i dagesvis. De må ha grått etter noen som kunne mate dem, innyil sulten til slutt tvang de til å forlate restene av sin familie og lete etter mat. Hva spiste de? Hvor fant de vann? Hvor lenge var de lammet?

Bare forestill deg: de sultet i ukesvis, og iløpet av hele den tiden var de infestert av en skremmende mengde flått, som ikke bare var ubehagelige, men også spiste av deres utsultete kropper, og fratok dem det lille de måtte ha av næringsstoffer i kroppen.

Istedefor å vokse seg sterke og sunne, ble dette søskenparet svakere og sykere, inntil de en dag ikke lenger kunne gå. Det er ett mirakel at vi fant dem sammen. Det er som om de forsto at de ikke kunne gå hver sin vei, fordi de trengte hverandre hvert sekund av hver eneste dag. De kjente de ble syke, og bestemte seg for å holde sammen…som om de tenkte at dersom vi skal dø, skal vi ihvertfall dø sammen.

Det er små sjangser for at en hjemløs hund lever mer enn 30 dager. Immunforsvaret deres er så svakt og underutviklet, at enhver infeksjon kan være fatal for dem.

Dette søskenparet er heldige som lever idag. Tick paralysis er en sjelden, men alvorlig tilstand forårsaket av nervegift, som blir produsert i spyttkjertelen til hunnflåtten, og så frigjort i vertsdyrets blodstrøm mens flåtten sitter fast og suger blod. Primærbehandlingen består i å raskt fjerne flåtten, noe vår veterinær selvsagt har gjort. Når flåtten er fjernet, vil de fleste hunder få tilbake muskelkraften innen få timer, og bli helt bra ila.3 døgn.

Disse valpene har nå fått fjerne all flåtten, og får sakte muskelkraften tilbake. Men pga.alderen deres, er vi reddde har fått irreversible skader vi overvåker de nå nøye, for å fange opp mulige tegn på respirasjonsproblemer, og vi står stand by, så vi raskt kan hjelpe, dersom nye problemer skulle oppstå.

Vær så snill; hjelp søsknene med en liten donasjon.